woensdag 25 mei 2011

rondje (links)om

Niet 1, maar zoveel dat ik de tel kwijt geraakt ben.
Om te trainen voor het rondje om de kerk van komende zondag, de wielerronde van Uitgeest, stond trainer Leo ons op te wachten in de Boekelermeer. Hier liggen een paar mooie stroken asfalt en rijdt nog weinig verkeer, al viel het ons op dat er steeds meer bebouwing de grond uit schiet.

Hier doen we wel eens onze trainingsoefeningen en rijden dan rechtsom in verband met de veiligheid. Echter zondag tijdens het wielercriterium is de rijrichting links om. Net als bij het schaatsen of fietsen op de wielerbaan rijdt men altijd linksom. Waarom? Han kon ons vertellen dat vroegûh, ten tijden van krijgers te paard, iedereen links reed omdat men dan in de rechterhand degen of zwaard kon vast houden. Zelf vond ik dit een beetje twijfelachtig verhaal want hoe deden de linksHANDIGE dat dan? Reden die wel rechts? Wikipedia dat maar eens.

Enfin, Leo gaf ons wat tips en weg waren we, steeds voor 3 ronden. Al snel bleek dat de één wat meer moeite ahd dan de ander om strak door de bocht te sturen en belangrijker om de snelheid dan vast te houden. Zelf heb ik altijd de neiging om de bocht te krap aan te snijden waardoor je te veel moet remmen om de bocht door te komen. Beter is om hem heel ruim aan te snijden zodat je soms kan blijven trappen of anders niet hoeft te remmen. Dit vereist nog wel wat oefening.

Daarom gingen we naar het parkeerterrein bij het AZ-stadion om de puntjes op de i te zetten. Ook hier kon je een rondje rijden, maar de bochten waren krapper, er lag hier een daar een steentje (en een stukje glas – Rene L. reed lek). Ook het wegdek varieerde van klinkers in asfalt. Alles leek erg op het parkoers van komende zondag. Ook nu mochten we weer los, de bochtentechniek onder de knie zien te krijgen.
Opvallend was (of juist niet) dat degene die dit beheersen gewoon weg kunnen rijden bij de rest.

Helaas is de tijd beperkt tot zondag, maar wellicht kan ik nog wat bij spijkeren aan mijn bochtentechniek…

Race + 43 km

Geen opmerkingen: