donderdag 17 juni 2010

straffe noorderwind

Afgelopen woensdagavond stond er een straffe Noorderwind maar inval trainer Benno was vast besloten. “We gaan toch naar de open polder voor onze trainingsrondjes”.  In peloton vertrokken we om 19:00 uur vanuit Uitgeest naar Akersloot waar we met een gloednieuwe pont het Noordhollandskanaal over staken. De pontbaas was zo trots op z’n nieuwe speeltje dat we allemaal gratis over mochten varen. Wel een verbetering die nieuwe pont. Nu zie je pas wat er in 132 jaar op veerpont gebied kan verbeteren. Alleen de relaxzetels ontbreken nog. ;-)

In de Schermerpolder legde Benno uit wat de bedoeling was voor de avond, maar dat was zo’n uitgebreid programma dat ik dat niet allemaal in me op nam. Komt later wel dacht ik.
Eerst mochten we een km of 5 in rijden. Over de Westdijk van lantaarnpaal naar lantaarnpaal versnellen en dan tot de volgende paal rustig aan, daarna weer versnellen maar dit alles op 70% van je kunnen en tegen wind in dus de maximum snelheid lag nog flink laag.
Hierna het zelfde stuk in 3 tallen kop over kop. Wederom tegen de noorderwind in. Dit moest 3 maal, eerst op 70%, dan op 80 en de laatste keer op 90% waarbij je volgens Benno net zo hard/snel moest finishen als je gestart was. De snelle start mocht dus niet ten koste gaan van je duurvermogen. Je moest het hele stuk gelijkmatig fietsen. Dit lukt alleen als je als 3 tal goed samenwerkt.

Ons 3 tal had toch wel de eerste 2 pogingen nodig om goed op elkaar ingewerkt te raken. Niet gelijk overnemen anders kan de 2e man niet goed in het wiel komen, maar ook niet te lang op kop want dat gaat ten kosten van je kracht. Na een aantal meters op kop naar de kant sturen en je tempo iets laten zakken zodat je ingehaald kan worden door de 2e man. Toen we het eenmaal goed door hadden konden we de 3e ronde goed afmaken. Netjes even snel gestart als gefinisht. Benno kon tevreden zijn.
Als laatste had Benno nog 3 sprintjes van een minuut op het programma staan. Hij wilde dit eerst op de Westdijk doen maar een blik op de klok leerde dat het dan wel erg laat zou worden voor we thuis waren. Hij wilde namelijk ook via Markenbinnen terug fietsen.

Het plan werd aangepast (zo soepel die Benno) en de sprintjes werden ingepland in de terugrit. Tijdens de sprintjes, met de wind in de rug gaf mijn teller zelfs 58 km/uur aan. Oei, dat is hard op de vlakke weg.
Met drie of stiekem vier sprintjes in de benen fietsten we terug langs Markenbinnen en Krommenie naar ons mooie Uitgeest. Voor de voetballiefhebbers ?? net op tijd voor de 2e helft van ZuidAfrika – Uruguay.
 
Race + 60 km

Geen opmerkingen: