donderdag 7 juli 2011

lactaat

Lactaat (de zuurrest van melkzuur) is het eindproduct uit het glucosemetabolisme onder zuurstofarme omstandigheden (anaƫrobe glycolyse) en levert energie aan skeletspieren tijdens zware inspanning. Het kan onder invloed van zuurstof geoxideerd worden (citroenzuurcyclus) in hartspiercellen of zelfs weer geconverteerd worden naar glucose (gluconeogenese of Cori-cyclus). Lactaat is een marker voor de mate van weefseloxygenatie. Bij zuurstoftekort (hypoxie) zal er veel lactaat gevormd worden. (bron Wikipedia.org)

Tijdens de training van afgelopen woensdagavond onderwees trainer Leo ons over de vorming van lactaat tijdens een korte zware inspanning. Volgende week woensdag staat namelijk een tijdrit over 500 en 1500 meter op het programma. Een inspanning waar veel lactaat geproduceerd zal gaan worden. Om ons te trainen om met die “pijnprikkel” om te gaan en toch een goede tijd neer te zetten liet Leo ons een aantal van deze “sprints” maken.

En dan merk je pas hoe ver 1500 meter is. Oei dat is wel erg ver. Volle bak knallen is bijna niet vol te houden. De benen lopen helemaal vol en dan toch proberen dat tempo hoog te houden. AU

Op het eind van de avond hadden we 10 sprints getrokken en enkele liters melkzuur geproduceerd. Genoeg voor nu en om het melkzuur weer wat door het lichaam te laten afbreken fietsten we via Alkmaar terug naar huis. Fijn tegen wind in, want we hadden blijkbaar nog niet genoeg gedaan.

De benen waren vanmorgen nog steeds stram. :-(

Race + 50 km

Geen opmerkingen: